Cauzele emotionale ale bolilor

In ultima vreme avem disponibile mai multe terapii complementare, care ne ajuta sa vindecam cauzele emotionale ale bolilor. Una dintre cele mai profunde si eficiente este terapia florala descoperita de Edward Bach, talentat medic, bacteriolog si imunolog britanic. El a observat ca boala se instaleaza si se dezvolta cand exista dizarmonie interioara, conflicte sufletesti, emotii negative, traume psihice. Dr Bach avea un ascutit simt al observatiei si era inzestrat cu o sensibilitate speciala.  A considerat ca in laboratorul naturii putem gasi raspuns si ajutor la suferintele noastre. Pornind de la aceasta convingere a dorit sa descopere o modalitate de vindecare aflata la indemana tuturor.  Si care, pe deasupra, sa fie cat mai usor de folosit. Dr  Bach spunea despre sistemul vindecator pe care intentiona sa il descopere „Vreau sa il fac extrem de simplu. Mi-e foame, ma duc in gradina sa culeg o salata pentru masa. Sunt bolnav si imi este teama, am sa iau o doza de Mimulus ”.

 

Suflet, minte si emotii

Dupa o experienta dramatica, Dr Bach a constatat ca starea sufleteasca si motivatia au un efect regenerator asupra sanatatii. De aceea, in procesul de vindecare sau de prevenire a bolii, accentul cade pe suflet, minte si emotii. La acest nivel se initiază de fapt prima unda aducatoare de imbolnavire, dar şi de refacere. Imbolnavirile de care suferim pot fi consecinta unor dezechilibre sufletesti sau a unor evenimente traumatice prin care am trecut. In alte cazuri este vorba despre imperfectiuni ale personalitatii, care trebuie transformate si sublimate. Intre ganduri, emotii sii boala exista o relatie de cauzalitate si precedenta. Felul in care gandim si dezechilibrele emotionale preced si determina boala fizica, prin slabirea sistemului imunitar si a vitalitatii. Ceea ce nu reprezinta o stare de pace, bucurie, iubire are efect asupra mecanismelor de aparare, care incep sa semnalizeze. Daca ignoram aceste semnale, fluctuatiile sufletesti se vor manifesta in plan fizic, pentru ca mesajul sa fie cat mai evident. Afectiunile fizice sunt de fapt ultima forma de manifestare a unei dezordini mult mai profunde.

 

Somatizare

Asadar, primele verigi ale mecanismelor de aparare ale organismului sunt slabite de gandurile negative, traume si tulburari emoţionale. Dar si de trairi asociate unor defecte de caracter cum ar fi lacomia, ura, invidia, mania, orgoliul. Toate acestea devin cauze emotionale ale bolilor. Ele influenteaza nefavorabil sistemul neuro-endocrin, pregatind terenul pentru instalarea diferitelor afectiuni, in functie de predispozitii. Schimbarea atitudinii fata de boala, viata, fata de cei din jur si de noi insine determina o recuperare mai rapida. Acest lucru se intampla prin activarea potentialului de vindecare si cresterea imunitatii. Cand este complet echilibrata, o persoana are in mod constant sentimentul implinirii si al armoniei. Simte ca este strabatuta de acea forta interioara si iubire pentru intreaga creatie.

 

Despre Remediile Florale Bach

Remediile Bach ne sustin in schimbarea unor imperfectiuni ale personalitatii pentru a ne putea bucura pe deplin de viata. Altfel spus ne ajuta sa urcam trepte ale evolutiei sufletesti pentru a ne putea manifesta la un nivel spiritual superior. Cauzele emotionale ale bolilor includ defecte precum lipsa de curaj, gelozia, lipsa de compasiune. Atunci cand acestea sunt preschimbate in virtuti, prin purificarea elementelor inferioare, se induce starea de vindecare. Remediile actioneaza asupra caracterului, eliberandu-ne de masti si tipare comportamentale gresite, sustinand cu blandete procese de constientizare.  Astfel mintea si inima reintra in stare de armonie. Terapia florala initiaza o adevarata alchimie interioara:  ura se transforma in iertare si iubire, posesivitatea in generozitate, timiditatea in curaj.

autor: Claudia Cabat, Bach Trainer

Share