Dr. Edward Bach – Scurta biografie

“Sanatatea este zestrea si dreptul nostru. Ea este uniunea completa si deplina dintre suflet, minte si corp. Acesta nu este un ideal indepartat si dificil de obtinut, dimpotriva este un ideal natural si accesibil, pe care multi dintre noi il neglijeaza”.
Dr. Edward Bach

Dr Edward Bach

S-a nascut pe 24 septembrie 1886 in Marea Britanie. La 19 ani isi incepe studiile medicale. Inca de pe vremea studentiei Edward Bach a concluzionat ca la pacienti diferiti, aceeasi boala nu se vindeca intotdeauna cu acelasi tratament. Pacientii cu personalitate si temperament asemanator raspundeau la acelasi medicament, iar altii de un alt tip aveau nevoie de un alt tratament pentru vindecare, desi din punct de vedere medical sufereau de aceeasi afectiune. Un alt aspect sesizat era ca uneori metodele clasice de vindecare erau mai dureroase decat boala in sine. Dr. Bach dorea sa o gaseasca o metoda de tratament:

  • simpla, usor de folosit,
  • cat mai accesibila,
  • la indemana tuturor,
  • complet nedureroasa si blanda,
  • fara reactii neplacute sau crize de vindecare.
Cariera medicala

Anul 1913 marcheaza inceputul carierei sale medicale. In paralel cu munca de spital, trata pacienti in Harley Street, o strada celebra in Londra, unde-si aveau cabinetele cei mai buni medici ai vremii sale. In cautarea unei solutii simple de vindecare, a incercat mai multe specializari, studiind imunologia, iar ulterior bacteriologia. S-a transferat ca bacteriolog la University College Hospital. A descoperit vaccinurile cunoscute astazi in homeopatie sub denumirea de nosode intestinale Bach.

In iulie 1917 a fost operat de urgenta de cancer. Vindecarea sa l-a ajutat sa inteleaga legatura stransa care exista intre minte, emotii, imunitate si vindecare. In martie 1919, a fost acceptat ca bacteriolog, la Spitalul de Homeopatie din Londra, unde va lucra timp de 3 ani. Principiul – Trateaza pacientul si nu boala – avea sa devina pentru Dr Bach fundamentul unui nou sistem de terapie cu ajutorul plantelor.

La varsta de 43 de ani Dr Bach lasa in urma intreaga sa activitate de cercetare. Vinde laboratorul si porneste spre Tara Galilor pentru a-si urma intuitia. Dorea sa descopere acele plante capabile sa ajute in procesul de vindecare, preparate de Natura insasi. Intr-o dimineata, in timp ce se plimba pe camp i-a venit ideea ca roua trebuie sa contina cateva din proprietatile plantei. A adunat in sticlute roua de pe mai multe flori de la aceeasi planta, crescand la umbra sau la soare. Caldura soarelui era esentiala in extragerea proprietatilor plantei, iar roua continea calitati vindecatoare. Noua metoda de preparare trebuia sa fie simpla. Asa a aparut metoda soarelui. Dr Bach spunea: „Nu lasati ca simplitatea acestei metode sa va retina de la folosirea ei. Veti descoperi ca pe masura ce avansati in cercetarile voastre, veti intelege mai bine simplitatea intregii Creatii”.

Heal Thyself

In 1930, ca o introducere la noul sistem de terapie pe care dorea sa il promoveze, a scris „Heal Thyself” („Vindeca-te singur”), in care explica cauza imbolnavirilor si principiile vindecarii. Dr Bach scria: „Boala este un fel de consolidare a unei atitudini mentale; este necesar sa tratam numai starea pacientului si boala va disparea”.

Ideea sa era prea noua si neobisnuita pentru a putea fi acceptata dupa standardele clasice. Intrucat printre colegii sai medici nu a putut gasi intelegere si interes pentru descoperirile sale, Dr Bach a inceput sa-i invete cum sa foloseasca remediile pe cei fara studii medicale. In consecinta, Consiliul General al Medicilor l-a amenintat cu excluderea din registrul medicilor. Trebuie spus ca Dr Bach nu s-a conformat niciodata, considerand ca plantele pe care le-a descoperit sunt usor de folosit si pe deasupra sunt complet nedaunatoare. Pe deplin convins de valoarea acestei terapii, confirmata prin numeroasele vindecari pe care le obtinuse deja, Dr Bach dorea sa vina in ajutorul celor bolnavi: trimitea gratuit la diferite farmacii, remedii florale preparate de el insusi, impreuna cu indicatiile lor, cu rugamintea ca acestea sa fie distribuite la un pret cat mai redus, pentru a putea fi la indemana tuturor celor care doreau sa le foloseasca.

Ultimele 19 remedii

Ultimele 19 remedii aveau sa fie gasite intr-un alt mod. Cu cateva zile inainte de descoperirea plantei suferea el insusi o stare mentala la o intensitate teribila. Uneori aceasta stare era insotita si de afectiuni fizice in forme severe. Spre exemplu, inainte de a descoperi Cherry Plum, a trebuit sa indure o durere insuportabila, asociata cu o stare de disperare atat de intensa, ca si cum viata nu ar mai fi fost posibila fara a-si pierde mintile. Cautand planta care sa-i aline durerea, i-a atras atentia un corcodus inflorit. Soarele nu avea suficienta putere pentru a folosi metoda soarelui, iar ramurica avea si o parte lemnoasa. Respectand acelasi principiu al simplitatii, a ales o noua metoda si, fierband florile de corcodus timp de o jumatate de ora, a obtinut remediul care i-a alinat suferinta.

La inceputul anului 1936 oboseala acumulata devine evidenta, Dr Bach avand caderi si reveniri ale vitalitatii. Numarul crescut al pacientilor, corespondenta sosita din intreaga lume si pregatirea unei echipe care sa ii continue munca ii lasau foarte putin timp pentru odihna. Muncea din nou prea mult, dar era multumit: sistemul terapeutic pe care visase sa il gaseasca era acum desavarsit. La un an dupa ce a declarat ca metoda de tratament continand cele 38 de esente florale este completa, in seara zilei de 27 noiembrie 1936, in varsta de 50 de ani, Dr Bach s-a stins linistit in timpul somnului.

 

autor: Claudia Cabat, Bach Trainer

Share