Sindromul premenstrual

Ca parte a sindromului premenstrual, in perioada premenstruala femeile devin mai vulnerabile emotional. Ele trec prin diferite trairi negative asociate cu simptome fizice. Cele mai frecvente si cunoscute tulburari psiho-emotionale intalnite in sindromul premenstrual sunt: depresia, iritabilitatea, alimentatia excesiva, intoleranta, letargia, oboseala, lipsa controlului emotional mergand pana la isterie. Desigur ca in functie de temperament, personalitate sau situatii conjuncturale ori traumatice o femeie va suferi numai de o parte dintre acestea si la intensitati diferite.
Remediile florale Bach pot fi un ajutor valoros in echilibrarea trairilor negative din perioada premenstruala. Sistemul endocrin este o interfata, prin intermediul careia starile sufletesti se rasfrang prin somatizare asupra functionarii organismului. Hormonii actioneaza la nivel celular asupra sistemelor enzimatice prin efecte de stimulare sau inhibare.

Nervozitate si isterie

Cherry Plum – ajuta sa inlaturam incordarea psihica si teama ca am putea ceda nervos. Din diferite motive, conflicte si impulsuri violente sunt retinute in interior. Femeile care au nevoie de remediu, traiesc cu disperare senzatia ca nu pot stapani forta distructiva, ca a unui vulcan in eruptie, care le face sa spuna lucruri ingrozitoare si regretabile, tipand si pronuntand jigniri, cuvinte grele, lovind sau aruncand cu obiecte. Remediul este util pentru a calma nervozitatea si isteria, impulsivitatea si tensiunea interioara. Ar fi de mentionat ca ele nu doresc sa faca acest lucru. Pur si simplu nu se pot abtine, capacitatea de autocontrol fiind depasita. Uneori aceasta stare de tensiune inteioara somatizeaza sub forma de migrene.

Depresie

Mustard – unele femei descriu ca sufera de indispozitie, mergand pana la o depresie profunda de cele mai multe ori cu cateva zile inainte de ciclu. Nu este vorba despre o depresie reactionala, ci despre o depresie avand o cauza ce nu poate fi identificata in exterior, ea fiind legata de modificari ale secretiei endocrine. Depresia apare si dispare brusc, poate fi intensa si apasatoare. Acelasi tip de depresie apare uneori in perioada postpartum (imediat dupa nastere) precum si la menopauza.

Iritabilitate si intoleranta

Impatiens – iritabilitate, lipsa de rabdare. Remediul se recomanda acelor femei care nu suporta sa astepte, sa piarda timpul si se enerveaza daca lucrurile nu decurg suficient de rapid.

Beech – daca inainte de menstruatie persoana are tendinta de a-i critica mai accentuat pe cei din jur, de a le observa mai degraba defectele decat calitatile. Remediul Beech este util pentru a reconsidera totul cu mai multa indulgenta si ingaduinta.

Oboseala

Scleranthus – se recomanda acelor femei care trec cu usurinta de la un sentiment la altul, ca o balanta ale carei talere nu ajung niciodata la echilibru. Acum te adora si peste cateva momente nu te mai suporta. Acum rad si imediat plang si invers, bineinteles. Au stari fluctuante: veselie, manie, tristete, nehotarare. Pana si energia lor interioara variaza. Alterneaza momente de activitate intensa cu apatie si oboseala, de entuziasm cu dezinteres.

Hornbeam – oboseala falsa, nejustificata inainte de ciclu, letargie, lehamite, amanare si plictiseala.

Olive – oboseala, epuizare ca urmare a unui efort mental, fizic sau emotional. Remediul ajuta la recastigarea vitalitatii.

 

autor: Claudia Cabat, Bach Trainer

Share